Tudásbázis

Alkatrészcsalád létrehozása

2014. január 31. Kategóriák: Solid Edge Címkék: modellezés

Az alkatrészcsaládok eszköz arra szolgál, hogy hasonló funkciójú és jellegű, egymástól néhány méretben eltérő alkatrészeket egy a mesteralkatrészből származtassunk újbóli modellezés nélkül. Ezzel időt takarítunk meg és rendezettebben tudjuk tárolni a fájljainkat.

Alkatrészcsaládok készítése:

Nyissuk meg azt az alkatrészt, amelyiket mesteralkatrészként akarjuk használni. Az Edge táron válasszuk ki az Alkatrészcsalád fület. Figyeljük meg, hagy az Edge tár felépítése, kialakítása megváltozott.

Az Új családtag ikonra kattintva feljön egy ablak ahová írjunk be egy elnevezést (rajzszám, sorozatszám is lehet), ami az alkatrészünket meg fogja különböztetni a család többi elemeitől. Az elnevezés bekerül az Új családtag alatti lenyitható ablakba.

Az Eszközök menü Változók menüből válasszuk ki a Változók parancsot, ekkor egy Változótábla fog előugrani, amelyben megtaláljuk azokat a mérteket, amelyeket felhasználtunk a mesteralkatrészünk felépítéséhez. A változótáblában válasszuk ki azt a sort, sorokat, amely tartalmazza azt a méretet vagy méreteket, amelyeket változtatni akarunk. Ezek után válasszuk a Változók hozzáadása gombot és ekkor az általunk kijelölt sor(ok) bekerülnek az Edge táron lévő helyi változótáblába.

Nemcsak változókat, hanem építőelemeket is felhasználhatunk az alkatrészcsalád tagjainak felépítéséhez. Ha szükségünk van bizonyos nem bázis alaksajátosságok (lekerekítés, furat, kivágás) kikapcsolására, akkor válasszuk ki az alkatrészen vagy az Edge tár Modelltörténet füle alatt az alaksajátosságot és ezután kattintsunk az Alaksajátosságok kikapcsolása gombon. Így bekerül a Kikapcsolt alaksajátosságok közé az-az építőelem, amelyiket nem akarjuk használni az „A” családtaghoz.

További családtagok létrehozása:

További családtagok létrehozásának legegyszerűbb folyamata, ha a Másolás parancsot használjuk és megadjuk az új családtag(ok) nevét. Ekkor már nem kell újra változókat és építőelemeket hozzáadni az új családtaghoz, mert azok átmásolódnak.

A családtagok változóinak szerkesztése:

A változó értékét írjuk át, olyan méretre amekkorára készíteni kell majd az „A sorozatú” alkatrészt és az Alkalmaz gombbal fogadjuk el. Ekkor azt vesszük észre, hogy megváltozott a geometria mérete a változónak megfelelően illetve, ha kikapcsoltunk építőelemet, akkor az is lekerült az alkatrészről.

A lenyíló ablakból válasszuk ki a következő családtagot és a fentieknek megfelelően járjunk el ismét.

Természetesen családtagot átnevezni és törölni is tudunk a másolás melletti két ikonnal, ha szükséges.

Benépesítés valós alkatrészek létrehozása:

Eddig alkatrészt még nem hoztunk létre, csak definiáltuk a családtagokat. A Táblázatos szerkesztés parancsra kattintva egy Alkatrészcsalád táblázat jön elő, amelyben van lehetőségünk módosítani az eddigi beállításainkat.

A táblázat oszlopaiban helyezkednek el azok a családtagok, amelyeket létre kívánunk hozni. Bármelyik családtagot felépítő elemeket ki vagy bekapcsolhatunk, változókat is átírhatunk akár itt is.

Ha úgy gondoljuk, hogy minden megfelelő mérettel van ellátva, akkor válasszuk a Minden családtag kiválasztása gombot, a mellette lévő Útvonal megadása paranccsal válasszuk azt a könyvtárat ahová menteni akarjuk a családtagokat. Érdemes ugyanazt a könyvtárat választanunk, ahová a mesteralkatrészt már elmentettük.

Az utolsó lépésben pedig válasszuk ki a Családtag(ok) benépesítése parancsot. Az informális figyelmeztetést elfogadva a szoftver legenerálja az általunk kiválasztott könyvtárba a családtagokat.

Ha módosítunk a családtagok bemeneti paraméterein, akkor a benépesítést (frissítést) újra el kell végezni a kijelölt családtagokra.

Miért hasznos ez a funkció?

Azért, mert egy alkatrészből hoztuk létre a többi alkatrészt úgy, hogy a mesteralkatrészhez asszociatívan kapcsolódnak a családtagok. A családtagokat a mesteralkatrészből szerkeszthetem vagy akár új családtagot hozhatok létre a már meglévők mellé. Egyszerűbb az alkatrészek ellenőrzése, szükség szerinti módosítása.

!!!