Tudásbázis

Solid Edge – „Nincs érvényes liszensz” hibaüzenet

2024. február 19. Kategóriák: Licenc beállítás, Solid Edge

A Solid Edge szoftver esetében a „Nincs érvényes liszensze” hibaüzenet általában akkor jelenik meg, amikor a program nem találja a megfelelő licencet vagy a licence lejárt.

A hibaüzenetet követően általában elindul a Licenc kezelő alkalmazás, ahol a megfelelő beállításokat el kell végeznünk ahhoz, hogy a Solid Edge megfelelően induljon. Ehhez az alkalmazáshoz szükséges adminisztrátori jogosultság az adott számítógépen.

Amennyiben nincs érvényes licence, úgy lehetőségünk van a Siemens által nyújtott ingyenes módok használatára. Fontos, a 3D ipari tervező verzióhoz szükséges, hogy érvényes licence-el rendelkezzünk. A licence file kiterjesztése alap esetben .lic vagy .dat, viszont egy egyszerű .txt file olvasására is képes a Licenc kezelő.

A licence adatok alapján képesek vagyunk megmondani, hogy milyen jogosultsággal rendelkezünk a Solid Edge-t illetően, illetve meddig érvényes az adott file.

Amennyiben helyi számítógépen futtatunk licence-t, úgy a licence file is a számítógépen található, viszont ha szerver osztja meg a licence-t, úgy a file a szerveren található.

Az alább látható prezentációban található gombok segítségével könnyedén útmutatásra találhat a licencének a beállítását illetően.

NX tudásbázis az NX Blog-on

2023. július 24. Kategóriák: Egyéb

Az NX tudásbázis cikkei átkerültek az NXBlog-ra és ott találhatják meg folyamatosan frissülő új cikkeinket is.

Tovább az NXBLOG-ra!

Solid Edge otthoni licenc igénylés

2021. június 11. Kategóriák: Home licenc igénylés

Solid Edge Home licenc igénylés

Kérjük, adja meg az adatait a Solid Edge home licenc igényléséhez!

CAPTCHA
Kérjük várjon...

3D szerszám definiálása és használata

2020. április 29. Kategóriák: NX Címkék: cam, szerszám

Hogyan kell 3D-s geometriát tartalmazó szerszámot létrehozni, és használni.

Bővebben… (csak követéssel rendelkező ügyfeleknek)

NX licensz kölcsönzés

2020. március 18. Kategóriák: NX Címkék: licencelés, nx

Megfelelő licensz esetén, lehetőség van az NX licensz kölcsönzés segítségével,  úgy használni azt, hogy nem csatlakozik a licensz szerverhez a hálózaton keresztül, de ehhez először a kölcsönzést el kell végezni. Amíg egy licensz ki van kölcsönözve, addig azt a szerverről nem lehet kivenni, tehát az elérhető licenszek száma csökken.

A következőkben a licensz kölcsönzés lépéseit mutatjuk be:

Bővebben… (csak követéssel rendelkező ügyfeleknek)

Z level profile alapbeállításainak bemutatása

2019. szeptember 19. Kategóriák: NX Címkék: cam, nx, zlevel

A következő videóban az egyik legegyszerűbb simító műveletelem a Z level profile alapbeállításai kerülnek bemutatásra. Betekintést kapunk geometria létrehozására, felületek szétválasztására azok meredeksége szerint, optimalizált barázdamagasság megadására, kiállások csökkentésére. Bemutatásra kerül a hűtés, illetve a forgácsolási paraméterek beállítása és apró trükköket tanulhatunk a felületek kijelölésére.

Bővebben… (csak követéssel rendelkező ügyfeleknek)

Nagyolás alap beállításai (Cavity mill)

2019. augusztus 16. Kategóriák: NX Címkék: cam, Cavity mill, nagyolás, nx

Az alábbi videókban a nagyolás alap beállításai (Cavity mill) kerülnek bemutatásara. Az egyszerűség és jobb átláthatóság érdekében négy részre bontjuk a nagyolás műveletét:

Az első részben a nagyolás megvalósításához szükséges előkészületeket mutatjuk be részletesen, mint például a nagyolás megmunkálási koordinátarendszerének felvétele, a munkadarab és az előgyártmány definiálása, valamint a nagyolás szerszámainak kiválasztása a szerszámtárból.

A második rész már magával a nagyolással foglalkozik, bemutatja többek között a fogásvétel megadását, a generált pályák finomítását, a ráhagyás beállítását.

A maradékanyag nagyolás a harmadik részben látható. Itt az előző szerszám által létrehozott „lépcsőket” finomítjuk, mellette csökkentjük a ráhagyás mértékét. Valamint eltávolítjuk a nagyolás előző lépésében ottmaradt felesleges anyagot.

A negyedik videóban a kisebb átmérőjű szerszám választásával újabb területek válnak megmunkálhatóvá, ez lesz a nagyolás befejező lépése.

Bővebben… (csak követéssel rendelkező ügyfeleknek)

Az új Mérés parancs bemutatása

2019. június 4. Kategóriák: NX Címkék: cad, modellezés, nx

Ebben a cikkben az NX 12.0.2-ben megújult mérés parancs kerül bemutatásra három videón keresztül. Az NX fejlesztői az új interaktív mérés parancs segítségével kombinálták az eddig külön parancsokból elérhető mérési lehetőségeket.

Az eddig megszokott parancsokhoz képest új logikát kell követni a mérés során, amelyhez kívánnak segítséget nyújtani a videók.

A mérés parancs alapötlete, hogy megfordítja ez eddig megszokott mérési folyamatot. Először ki kell jelölni a mérendő geometriai objektumokat, majd az NX kiírja az összes azzal kapcsolatos mérhető adatot.

Az újítás eredménye, hogy egyetlen felületről elérhető számos mérési lehetőség, így más típusra történő áttéréskor nem szükséges új parancsot indítani. Ehhez elegendő az ablak jobb felső sarkában a Reset gombot megnyomni.

Bővebben… (csak követéssel rendelkező ügyfeleknek)

Nagyoló esztergálás két kés szinkronmozgásával

2018. november 22. Kategóriák: NX Címkék: cam, nx, Turning

Az NX-ben a szinkron managernek köszönhetően megoldható a nagyoló esztergálás két kés szinkronmozgásával. Ehhez természetesen szükségünk van egy olyan szerszámgépre ami alkalmas 2 csatornás program feldolgozására illetve megfelelő szerszámokra. Ha ezek rendelkezésre állnak, NX segítségével lehetőség van a szerszámhoz külön-külön két pálya egyszerű létrehozására majd azok megfelelő szinkronizálására.

Az alábbi videó egy nagyoló esztergálás két késes megoldásának összeállítását mutatja be röviden: Bővebben… (csak követéssel rendelkező ügyfeleknek)

Két irányból megmunkált furatok elkészítése FBM segítségével

2018. augusztus 3. Kategóriák: NX Címkék: cam, fbm, nx

A következő cikk bemutatja melyek a legfontosabb lépések az alaksajátosság alapú megmunkálás (FBM – Feature Based Machining) során, ha olyan furatok elkészítése a cél, amit több irányból kell megmunkálni (Két oldalról süllyesztett furatok, mély furatok).

A folyamat részletes bemutatása előtt fontos megjegyezni az alaksajátosság alapú megmunkálás legfontosabb működési elvét. A folyamat során az NX a szerszámadatbázisban található szerszámokkal próbálja megoldani a felültek megmunkálását. Az alap telepített NX (OOTB – Out Of The Box) a kezdeti gyakorlás megkönnyítése érdekében rengeteg szerszámot tartalmaz. Ahhoz hogy a saját folyamatainkhoz legmegfelelőbb megmunkálások kerüljenek létrehozásra a folyamat során érdemes ezeket a kezdeti szerszámokat törölni és a saját szerszámainkkal feltölteni az NX szerszámadatbázisát. A szerszámok az NX-ben az alábbi helyen kerülnek tárolásra, itt lehet ellenőrizni a szerszámadatbázist:

Bővebben… (csak követéssel rendelkező ügyfeleknek)

Új felhasználói felület a CAM-es megmunkálások létrehozásához NX 12.0.1 -ben

2018. július 24. Kategóriák: NX Címkék: beállítások, cam, nx, sablon

Az NX 12.0.1-es frissítése magával hozott többek között egy opciót arra, hogy CAM (Manufacturing) környezetben lehetőség szerint minden megmunkálási művelet az eddig megszokott felhasználói felület helyett egy gyorsabban kezelhető, kényelmesebb struktúrát kapjon.

Az alábbi cikk ennek az új  felhasználói felületnek a beállítását mutatja be. Az új ablak stílus megkönnyíti a megmunkálások gyors létrehozását és felgyorsítja azok módosítását. A szerszámpálya létrehozása (generálása) az új felhasználói felületen bárhonnan elérhető akár a Vágási / Nem vágási (Cutting / Non Cutting) testreszabásainak változtatása közben is.

001                                   002

Eredeti felhasználói felület                                                     Új felhasználói felület

Bővebben… (csak követéssel rendelkező ügyfeleknek)

Speciális, egyedi szerszámok használata NX-ben

2018. március 2. Kategóriák: NX Címkék: cam, nx

Speciális, egyedi szerszámok használata NX-ben többféleképpen is megoldható. Ugyan a pálya létrehozása „Mill User Defined” speciális, egyedi szerszámmal csak a „Planar Profile” műveletben lehetséges, de a következő munkafolyamat azt mutatja be, hogyan tudunk bármilyen pályához speciális, egyedi szerszámot kapcsolni és maradékanyag eltávolítást ellenőrizni. Fontos, hogy minden esetben szükséges a parametrikus modell mivel a szerszámpálya annak adataival kerül generálásra, de az anyagleválasztás, illetve az ütközésvizsgálat során van lehetőség használni a szerszám valós modelljét a parametrikus modell helyett.

Bővebben… (csak követéssel rendelkező ügyfeleknek)

A megmunkálás kezdő lépéseinek bemutatása

2017. május 26. Kategóriák: NX Címkék: cam, nx, tippek&trükkök

A megmunkálás kezdő lépéseinek  bemutatása  a következő videókban ad segítséget a friss CAM felhasználók számára. A videók alámondással készültek így érdemes a hangot bekapcsolni.

Az első videóban a megmunkálás indítása, illetve a helyes munkafolyamat kerül bemutatásra.

Bővebben… (csak követéssel rendelkező ügyfeleknek)

NX Remember Constrain

2017. január 12. Kategóriák: NX Címkék: assembly, cad, nx

NX alatt, ha a szeretnénk, hogy a komponens berakáskor csak a célfelületeket kelljen kiválasztani a kényszereket. Nézze meg ezt a videót:

Bővebben… (csak követéssel rendelkező ügyfeleknek)

Rajzi sablon hozzáadása

2016. augusztus 25. Kategóriák: NX Címkék: cad, drafting, nx

Meglévő rajzi sablon beállítása, hogy megjelenjen a File – New – Drawing alatt.

Bővebben… (csak követéssel rendelkező ügyfeleknek)

!!!