Tudásbázis

Befoglaló méretek megjelenítése Solid Edge darabjegyzékben

2014. június 13. Kategóriák: Solid Edge Címkék: darabjegyzék, összeállítás, tippek&trükkök

A darabjegyzékek kapcsán gyakran előjött a kérdése annak, hogy miként lehet esetleg az egyes alkatrészek befoglaló méreteit (esetlegesen egyéb méreteket) megjeleníteni a táblázatban. Ez a tudásbázis cikk ezt hivatott bemutatni egy gyakorlati Solid Edge példán keresztül.

1. Első lépésként létrehozunk egy alkatrészt, esetünkben egy egyszerű hasábot. A hasábnak gyors méretezéssel megadjuk a befoglaló méreteit.

A létrehozott alkatrész

A létrehozott alkatrész

2. Második lépésként megnyitjuk a változó táblát, ahol az elhelyezett méreteket elmentjük tulajdonságként a mezők bepipálásával majd megadjuk a tulajdonság nevét is. Jelen esetben egyszerűen A, B, C néven mentettük el őket.

Változó tábla

Változó tábla

3. Ezután megnyitjuk az alkatrész tulajdonságai párbeszédablakot és azon belül az “Egyéni jellemzők” fülre lépünk. Itt hozzáadunk egy “Befoglaló méretek” jellemzőt, az érték mezőben pedig egy space billentyűt nyomunk, hogy létrehozhassuk a jellemzőt.

Egyéni jellemzők

Egyéni jellemzők

4.  Rajz környezetben elhelyezzük a szerelést amely tartalmazza az alkatrészt (vagy több hasonlóan elkészített alkatrészt), majd elindítjuk a darabjegyzék parancsot. A darabjegyzék tulajdonságaiban az “Oszlopok” fülön a “Jellemzők” mezőből hozzáadjuk a kívántakat (A, B, C, Befoglaló méretek). Az “A” jellemző tulajdonság szöveg mezőben található szövegét kimásoljuk.

Darabjegyzék tulajdonságai

Darabjegyzék tulajdonságai

5. Ezt követően kiválasztjuk a “Oszlopok” mezőben a “Befoglaló méreteket”, majd a tulajdonság szöveg mezőbe beillesztjük a kimásolt “A” jellemző tulajdonság szövegét. A többi (B és C) jellemző tulajdonság szövegeivel is hasonlóan járunk el, a végén a lenti képen látható képletet célszerű elérni. Látható, hogy az adott méretekre hivatkozunk, akár az “A” jellemző tulajdonság szövegének többszöri beillesztésével és annak átírásával is elérhető ugyanez az eredmény. A tulajdonság szöveg a következő: %{A/CP|G} x %{B/CP|G} x %{C/CP|G}

Befoglaló méretek tulajdonság szövege

Befoglaló méretek tulajdonság szövege

6. Ezt elfogadva elhelyezzük a darabjegyzéket. A lenti képen látható a végeredmény.

Darabjegyzék befoglaló méretekkel

Darabjegyzék befoglaló méretekkel

 

 

 

 

 

 

 

A kért tartalom eléréséhez szoftverkövetési szerződéssel kell rendelkeznie a graphIT Kft.-nél!

A szoftverkövetési szerződés számos előnyt nyújt az Ön részére amellett, hogy a Terméktámogatási weboldal teljes tartalmát is eléri:

Amennyiben rendelkezik szoftverkövetési szerződéssel, de a weboldalon még nincs ilyen jogosultsága, kérem töltse ki az alábbi űrlapot:

CAPTCHA
Kérjük várjon...

 

!!!