Tudásbázis

Élek mutatása és elrejtése rajznézetben

2014. január 10. Kategóriák: Solid Edge Címkék: műhelyrajz, tippek&trükkök

Mire jó az Élek elrejtése, Élek mutatása és az Élfestő parancs, és hogy használhatjuk őket?

Rajzok készítése közben előfordulhat, hogy nem olyan megjelenítést szeretnénk használni, amilyet a Solid Edge legenerál. Ilyenkor módosíthatjuk a rajzi élek stílusát, illetve el is tüntethetjük azokat.

Ha a tervező módosítani szeretné a Solid Edge által legenerált rajzi vonalak megjelenítését, akkor ezen parancsok valamelyikével teheti azt meg.

Az ábrán látható kar felülnézete eredetileg így néz ki.

imageimage

Az Élek mutatása parancs használatával megjelennek a jelenleg nem látható élek (lila színnel kerülnek ábrázolásra). A kívánt élekre kattintva láthatóvá tehetjük őket. (Akár több elemet is kijelölhetünk egyszerre.)

Az Élek elrejtése paranccsal azokat az éleket tüntethetjük el, amiket nem szeretnénk a rajzban látni. Ehhez közelítsünk a rajzon az eltüntetni kívánt élhez, és mikor megváltozik a színe, akkor kattintsunk. (Természetesen újra láthatóvá tehetjük az eltüntetett éleket az Élek mutatása paranccsal.)

Az Élfestő paranccsal a kiválasztott élek stílusa változtatható meg, például takarttá tehető egy kontúrvonal. Ehhez a szalagsor ikonjait használjuk.

!!!