Tudásbázis

Metszett alkatrészek megadása metszeteken

2014. február 1. Kategóriák: Solid Edge Címkék: műhelyrajz

A tudásbázis cikk azt mutatja meg, hogy hogyan lehet egy metszett alkatrészeket, nézetben ábrázolni a rajzi nézetben.

Készítsünk egy műhelyrajzot egy szerelésből. Az egyik nézeten vegyünk fel egy metszősíkot. Majd adjuk ki a Metszet parancsot, és válasszuk ki a metszősíkot hozzá.
Mielőtt elhelyeznénk a metszetet, a szalagsoron nyomjuk meg a Modell megjelenítés tulajdonságai gombot. Itt a Megjelenítés fülön jelölje ki azokat a komponenseket, melyeket nem szeretne elmetszeni. Példánkban legyen ez a seva02.par:1, a seva03.par:1 és a seva03:2 alkatrész (két félgömb alakú alkatrész és egy tengely alkatrész). Ezekre a kijelölt alkatrészekre a jobb oldalon lévő Metszet jelölődobozról vegye le a pipát. Figyelje meg, hogy a megnevezések előtti ikonok megváltoznak, így jelölve, hogy ezek a komponensek nem fognak elmetsződni a rajzon.


Ha ilyen beállításokkal helyezzük el a metszetet, az alábbi eredményt kapjuk. (A baloldali az alapbeállítással készült metszet, a jobboldali pedig a fent leírtak alapján jött létre.)


Megjegyzés :
Természetesen, ha tengelyes alkatrészt metszünk el, akkor használjuk a Tengely jellegű elem metszve opciót. Ehhez viszont alkatrészkörnyezetben a tengelyes alkatrésznél állítsuk be a Fájltulajdonságoknál a Projekt fülön a Tengely jellegű alkatrészt.

!!!