Tudásbázis

Hajlítási tábla készítése rajzkörnyezetben

2014. március 11. Kategóriák: Solid Edge Címkék: lemezalkatrész

Az alábbi cikkben szeretnénk bemutatni a Hajlítási tábla készítését rajz környezetben. Lemezalkatrész környezetben létrehozott modelleknél általános követelmény, hogy a rajzon megjelenjen a lemezhajlítások szöge is. Ebben a cikkben bemutatjuk, milyen lehetőségek vannak erre táblázatos, vagy egyszerű mutatóvonal felhasználásával.

Lemezalkatrész környezetben az Eszközök panelen, Segédek csoportban megtalálható a Hajlítási tábla parancs.

Solid Edge Lemezalkatrész Hajlítási tábla modellezési környezetben

A parancsot futtatva megjelenik a Hajlítási tábla valamint az egyes hajlítások jelölései a lemezalkatrészen.

Solid Edge Lemezalkatrész Hajlítási tábla modellezési környezetben 2.

A Solid Edge gomb /  Új / Rajz készítése füllel elindítjuk a rajzkörnyezetet melyben szeretnénk a hajlítási táblát létrehozni. A felugró ablakban fogadjuk el sablonként az Iso Draft.dft-t az OK gomb lenyomásával.

Solid Edge Lemezalkatrész Új Rajz készítése

Ezt követően elindul a Rajznézet készítés varázsló aminek első lapján a Teríték opciót kell kiválasztanunk, majd alul a Következő gombra kattintanunk.

Solid Edge Lemezalkatrész Rajznézet készítés varázsló 1

A következő lapon egy számunka megfelelő nézetet kell kiválasztanunk (célszerű a felülnézet kiválasztása), majd a Befejez gombra kattintani.

Solid Edge Lemezalkatrész Rajznézet készítés varázsló 2

A rajznézet elhelyezése után indítható a Hajlítási tábla parancs, ami a Kezdőlap panelen a Táblázatok csoportban található.

Solid Edge Lemezalkatrész Rajzkörnyezet Hajlítási tábla

Megjelenik a Hajlítási tábla parancs szalagsora, majd ezt követően ki kell választanunk a rajz nézetet melyhez szeretnénk elkészíteni a Hajlítási táblát. Miután kiválasztottuk a megfelelő rajznézetet a szalagsoron elérhetővé válik a Tulajdonságok beállítása gomb. A gombra kattintva elsőként megjelenik a Hajlítási jelölések fül, ahol magát a jelöléseket szabhatjuk testre, hozzáadhatunk illetve elvehetünk a jelölés szövegéből a gépelési mező, illetve fölötte található ikonok segítségével.

Solid Edge Lemezalkatrész Rajzkörnyezet Hajlítási tábla Jelölések

Az Oszlopok fülre kattintva módosíthatjuk, hogy mely oszlopok jelenjenek majd meg a táblázatban, valamint megjelenésüket is.

Solid Edge Lemezalkatrész Hajtási Tábla Oszlopok

A Megnevezés fülre kattintva megadhatjuk a hajlítási tábla megnevezését a Megnevezés hozzáadása gombra kattintva, majd a megfelelő név begépelésével a lejjebb található mezőbe.

Solid Edge Lemezalkatrész Hajtási Tábla Megnevezés

Miután mindent igényünknek megfelelően beállítottunk az OK gomb lenyomását követően már csak el kell helyeznünk a hajlítási táblánk, és a kiválasztott rajzon megjelennek a beállított hajlítási jelölések.

Solid Edge Lemezalkatrész Hajtási Tábla elhelyezve

!!!