Tudásbázis

Solid Edge – Középvonalak csoportos elrejtése

2015. április 8. Kategóriák: Solid Edge Címkék: drafting, műhelyrajz, rajz, ST7, tippek&trükkök

Belefuthatunk olyan problémába, hogy tartószerkezeteinkről vagy egyéb alkatrészeinkről készített rajznézeteinken szeretnénk megjeleníteni  vagy elrejteni a középvonalakat az adott műhelyrajzon. Ebben az esetben ezt egy lekérdezés létrehozásának segítségével tehetjük meg csoportosan.

A mi esetünkben elrejteni fogjuk egy tartószerkezetről készült rajznézeten a középvonalakat. Mivel rengeteg elem található a tartószerkezetben, így az egyesével elrejtegetés nem opció. Lekérdezés létrehozásával könnyen és gyorsan jelölhetünk ki elemeket a rajznézeteinken,

Rajznézet tulajdonságok

Rajznézet tulajdonságok

Válasszuk ki a rajznézetet, majd kattintsunk rajta a jobb egérgombbal. A felugró menüből válasszuk ki a „Tulajdonságok” menüpontot.

Listázási beállítások

Listázási beállítások

Felugrik a „Tulajdonságok” párbeszédablak, ahol elsőként a listázási beállításokat kell átállítanunk. A „Megjelenítés” fülön a felül található öt ikonnál a balról negyedikre kattintva tudjuk megtenni ezt, az ott legördülő menün kiválasztva a „Középvonalak listázása” opciót.

 

Lekérdezés létrehozása

Lekérdezés létrehozása

Az alkatrészek listája alatt bal oldalt található a „Lekérdezés létrehozása” ikon. Erre kattintva felugrik a „Lekérdezés” párbeszédablak a beállítási lehetőségekkel. Megadjuk a lekérdezés nevét, majd beállítjuk a lekérdezési tulajdonságokat. Jelen esetben megadjuk, hogy a tulajdonság „Komponens típusa” legyen, a művelet „Megegyezik”, az érték pedig „Középvonal” legyen. A „Hozzáadás” gombra kattintva létrehozzuk ezt a lekérdezési tulajdonságot ami a lenti ablakban meg is jelenik. Ez azt jelenti, hogy a lekérdezés végrehajtásakor minden olyan elem kerül a listáról kijelölésre amelyiknek típusa „Középvonal”. Más egyéb lekérdezési tulajdonságokat is hozzáadhatunk amennyiben tovább szeretnénk finomítani a lekérdezésünket.

Lekérdezés végrehajtása

Lekérdezés végrehajtása

Az „OK” gombra kattintva elmentjük a lekérdezésünket. Jobbra található a „Lekérdezés végrehajtása” ikon. Ezzel tudjuk alkalmazni a létrehozott lekérdezésünket a listára. A végrehajtást követően jelen esetünkben kijelölődnek a középvonalak, majd a „Mutat” opció mellöl kivéve a pipát elrejtjük ezeket. Az „Alkalmaz” gombra kattintva elfogadjuk a módosításokat, és bezárhatjuk a párbeszédablakot. A „Nézetek frissítése” parancs futtatását követően a középvonalaink eltűnnek a rajznézetünkről.

Rajznézet frissítése

Rajznézet frissítése

!!!