Tudásbázis

Mozgatás kormánykerék segítségével a szerelésben

2014. január 27. Kategóriák: Solid Edge Címkék: összeállítás

A tervezők jelentős része igényli a szabadságot, na persze itt nem a nyári pihenésre gondoltam, hanem a tervezői szabadságra. A Solid Edge szinkrontechnológiával megjelenő Kormánykerék nem csak alkatrész, hanem szerelés szinten is nagyobb lehetőséget nyújt akár alkatrész, akár szerelés szinten is. Most megismerhetjük milyen lehetőségeink vannak.

Ha kiválasztunk egy alkatrészt (ez lehet akár egy alszerelés alkatrésze is), akkor megjelenik a Kormánykerék. Ha kiválasztjuk a Kormánykerék valamelyik részét (tengely, tórusz stb…), akkor el tudjuk mozgatni/forgatni az alkatrészt vagy részeket a szerelési kényszerektől függetlenül.

Azonban, ha a szerelési kényszerek „ellen dolgozunk”, akkor megjelenik egy ablak, amely alapján kiválaszthatjuk, hogy mit szeretnénk tenni a szerelési kényszerekkel, amelyek ellentétesek a mozgatással/forgatással.

Ha a Törlést választjuk, akkor a kényszerek törlésre kerülnek, ha a Kikapcsolást választjuk, akkor a kényszer megmarad, de nem lesz alkalmazva (hasznos funkció), a Mégsem választásával a modell nem lesz elmozgatva, hanem visszakerül a helyére.

A modellek elmozgatása történhet paraméterek (hossz és szög) vagy grafikus kulcspontok alapján. Ez nagyon hasznos lehet azoknak, akik 3D-s elrendezési tervet készítenek és a valós vagy egyszerűsített modellekkel dolgoznak!

Ha a Kikapcsolás opciót választottuk, akkor az elmozdított alkatrészekhez tartozó kényszerek automatikusan kikapcsolttá váltak. Amennyiben az eredeti helyére vissza szeretnénk mozgatni az alkatrészeket, akkor nem kell mást tenni, mint kapcsoljuk vissza a kényszereket!

Akiket a Kormánykerék inkább hátráltat, illetve nem használja a fentebb említett funkciókat, érdemes kikapcsolnia a Komponens mozgatásának engedélyezését és ebben az esetben meg sem jelenik a Kormánykerék.

Ennek a gyakorlati alkalmazhatósága itt megtekinthető:

 

Miért volt hasznos ezt a cikket átolvasni:

 

!!!