Tudásbázis

Rajzokon hiányzó menet problémája

2014. április 2. Kategóriák: Solid Edge Címkék: rajz

Többször előforduló probléma műhelyrajz környezetben, hogy az alkatrészen létrehozott menetes furat rajz környezetben a metszeteken nem kerül megjelenítésre. Egy példa segítségével szeretnénk megmutatni ennek a problémának a megoldását.

Az alkatrész

Az alkatrész

Ebben a példában a felhasználó létrehozott egy Solid Edge alkatrészt menetes furatokkal. Később egy rajz is készült hozzá. A felülnézeten a furat menetek megfelelően voltak megjelenítve.

Felülnézet

Felülnézet

Ezt követően egy metszősík lett definiálva a furat középpontján keresztül. Viszont, amikor elkészítettük a metszetet az előbb meghatározott metszősík segítségével a furat menetek nem jelentek meg az elkészült metszeten.

Metszet nem megfelelően megjelenítve

Metszet nem megfelelően megjelenítve

Ennek a jelenségnek a magyarázata az, hogy a furat tengelye nem volt teljesen ortogonális és így kiesett a megengedett tűrésből, így a menetek nem kerültek legenerálásra.

Az első lehetséges megoldás erre, hogy kijavítjuk az alkatrészt úgy, hogy a furat ortogonális lesz a modelltérrel. A második megoldás, hogy megnyitjuk a metszet rajznézet tulajdonságait és átlépünk a További megjelenítés fülre.  Vegyük ki a pipát a ‘A Solid Edge állapítsa meg a menetábrázolás részletességét’-nél, majd adjuk meg a tűrést 0.01 értékűnek.

Rajznézet tulajdonságok

Rajznézet tulajdonságok

Amint a metszet frissítésre kerül a furat menetek láthatóvá válnak.

Metszet megfelelően megjelenítve

Metszet megfelelően megjelenítve

!!!