Tudásbázis

Solid Edge darabjegyzékek, táblázatok betűméretének megváltoztatása

2014. június 13. Kategóriák: Solid Edge Címkék: drafting, műhelyrajz, rajz, tippek&trükkök

Solid Edge rajz környezeten belül gyakran kerül elő a kérdés, hogy táblázatok, darabjegyzékek elhelyezését követően a tulajdonságokban hol is tudjuk módosítani a betűk méretét, sormagasságot, stb. Ebben a tudásbázis cikkben erre szeretnénk egy kis áttekintést adni.

Darabjegyzékeknél és bármilyen más egyéb táblázatnál a Solid Edge a stílusokban létrehozott betű stílusokat hívja meg és ezeket használja fel a táblázatok létrehozásakor. Így a darabjegyzék tulajdonságain belül nem tudjuk állítani a betűk megjelenítését, stílusát. Ezt a „Stílusok” parancs alatt tudjuk csak megtenni, ahol létrehozhatunk egy teljesen saját stílust, vagy módosíthatjuk a meglévőket. Az alábbi lépéseket kell követni Solid Edge-en belül:

 

  1. A parancsra klikkelve fel fog ugrani a „Stílus” párbeszédablak. Itt a stílus típusa mezőben ki kell választani a táblázat megnevezésűt, majd az alsó mezőben megjelennek a létező táblázatstílusok.
Stílusok párbeszédablak

Stílusok párbeszédablak

  1. A „Normal” stílust kiválasztva két lehetőség adódik, vagy ezt módosítjuk vagy létrehozunk egy új táblázatstílust. Célszerű újat létrehozni, hogy az alapértelmezett stílusok mindig megmaradjanak.

 

  1. Új táblázatstílus létrehozása esetén felugrik az „Új táblázat stílus” párbeszédablak. Meg kell adni az új táblázatstílus nevét, hogy tovább tudjunk lépni a „Szöveg” fülre.
Új táblázat stílus párbeszédablak

Új táblázat stílus párbeszédablak

  1. A „Szöveg” fülre kattintva kiválasztjuk a nekünk megfelelő szövegstílust az alsó mezőben (jelen esetben „Normal”), majd ismét választunk a módosítás vagy új feliratmező létrehozása között.
Új táblázat stílus párbeszédablak

Új táblázat stílus párbeszédablak

  1. Amennyiben újat hozunk létre felugrik az „Új feliratmező stílus” létrehozása párbeszédablak és a név megadása után szabadon szerkeszthetjük a szöveg tulajdonságait a további füleken („Bekezdés”, „Bekezdés és sorköz” , „Felsorolás és számozás”) található beállítások segítségével.
Új feliratmező stílus párbeszédablak

Új feliratmező stílus párbeszédablak

Fontos megjegyezni, hogy amennyiben több stílust hozunk létre, akkor azt a darabjegyzék tulajdonságaiban az „Általános” fülön tehetjük meg, hogy a „Táblázat stílus” legördülő menüben kiválaszthatjuk a létrehozott stílusainkból a nekünk megfelelőt.

Darabjegyzék tulajdonságai párbeszédablak

Darabjegyzék tulajdonságai párbeszédablak

!!!