Tudásbázis

Teamcenter Hardware követelmény

2014. január 14. Kategóriák: Teamcenter

A Teamcenter telepítéséhez körültekintően kell megválasztani a rendszert kiszolgáló haardware eszközöket. Ebben a bejegyzésben megtalálja a megfelelő működéshez szükséges követelményeket a Teamcenter üzemeltetéséhez.

Megfontolások

 

  1. Adatbázis kezelők: a támogatott Oracle illetve MS SQL adatbázis kezelők az adatbázist magát fájlban tárolják. A folyamatos üzemeltetést lehetővé tevő beállítások (logok) ismételten csak merevlemezre dolgoznak. Minél gyorsabb a merevlemez annál gyorsabb az adatbázis kezelése. Ezért javasolt minimum a RAID 1 kiépítés használata a merevlemezek használatakor.
  2. Fájl kiszolgálás: a fájlok kiszolgálása hálózaton keresztül történik. A mai merevlemezek a szokásos 1 Gbps-es hálózati forgalmat önmagukban kiszolgálják, itt viszont az adatbiztonság a fontos ezért érdemes a tükrözéses RAID konfiguráció használata.
  3. Adatbázis kezelő memóriahasználata: minél több memóriát tud használni annál gyorsabban tud kereséseket végrehajtani, és több hívást egyszerre elvégezni. Javasolt, hogy legalább 1 GB memóriát szánjunk erre.
  4. Webes kiszolgáló felület háttér szolgáltatásai: itt egy web alkalmazás szerverről van szó, amelynél szintén a magas (1 GB körüli) memóriahasználata a jellemező.
  5. Egyéb háttérszolgáltatások (pl. Translation Services): a Teamcenterben létrehozott adatokat folyamatosan figyelemmel kíséri ez szintén folyamatosan memóriát igényel a fordítások méretétől függően.
  6. A fájl szerű adatok a szerveren is fájlokban tárolódnak, nem az adatbázisban. Ennek a cégben keletkező adatmennyiség függvényében érdemes választani. Itt figyelembe kell venni, hogy a Teamcenter pl. előnézeti képeket is tárol, valamint az adatbiztonság növelése érdekében alapértelmezésben 3 visszamenőleges belső verziót tárol.

 

Teamcenter Szerver hardware követelmények

 

Minimum szerver kiépítés: maximum 3 felhasználó egyidejű kiszolgálását teszi lehetővé olyan sebességgel, amely a normál munkamenetet biztosítja. A felhasználószám növekedésével, valamint a nagy méretű pl. CAD modellek tervezésekor is a rendszer magasabb kiépítése javasolt.

 

Javasolt szerver kiépítés: 10-15 felhasználó egyidejű kiszolgálása. Ebben a konfigurációban a megfontolandó sebességbeli és adatbiztonsági megfontolások is helyet kaptak.

 

Hardware komponens Minimum Javasolt
Processzor Intel Core 2 Duo 2GHz Intel Xeon Dual Core
Memória 2 GB 4GB
Grafikus kártya * 1280×1024 felbontás 1280×1024 felbontás
Merevelemez kiépítés SATA II SATA/SCSI , RAID 5-ben
Tárhely a telepítéshez** 3 GB 3 GB
Hálózat 1 Gbps, TCP/IP 1 Gbps, TCP/IP
Egyéb 100 GB tárhely adatoknak,DVD-ROM, adatmentési lehetőség 500 GB tárhely adatoknak,DVD-ROM, adatmentési lehetőség

* a grafikus teljesítmény nem fontos csak a telepítésre optimalizált felbontás

** csak a rendszer telepítéséhez az adatokra javasolt tárhely külön sorban van

!!!