Tudásbázis

Több műhelyrajz nyomtatás egyszerre

2014. január 27. Kategóriák: Solid Edge Címkék: batch, fordító, műhelyrajz, nyomtatás

Ha több rajz dokumentumot szeretnénk kinyomtatni, akkor nem kell őket egyenként a nyomtatóra küldeni. Solid Edge-ben két megoldás is van az ilyen esetekre, az egyik egy külső eszköz, míg a másik megtalálható közvetlenül a Solid Edge-ben is.

Megoldás 1. – Rajzok nyomtatása parancs

A Rajzok nyomtatása parancsot két helyről van lehetőségünk elindítani. A lent látható bal oldali képen Műhelyrajz környezetből indítjuk a parancsot, a jobb oldalon úgy, hogy nincs megnyitva dokumentum a Solid Edge-ben.

Solid Edge tömeges nyomtatás parancs 1Solid Edge tömeges nyomtatás parancs 2

Ha úgy indítjuk a parancsot, hogy nincs megnyitva dokumentum, akkor feljön egy párbeszédablak ahol több rajz fájlt (*.dft) is ki tudunk választani. Ezek azok a rajzok amelyeket, vagy amelyekben található rajzlapokat ki szeretnénk nyomtatni.
solid-edge-tomeges-nyomtatas-fajlok-kivalasztasa

Végül, a lenti párbeszédablakban meg tudjuk adni a különböző beállításokat, majd ki tudjuk nyomtatni a megadott rajzlapokat. A Tallóz… gomb segítségével több fájlt is hozzá tudunk adni a már kiválasztottakhoz. Emellett előnézetet is meg tudjuk nézni még a nyomtatás előtt.

Solid Edge Rajzlapok kiválasztása

A parancshoz kapcsolódó online súgó: http://support.industrysoftware.automation.siemens.com/training/se/106/hu_HU/index.html#goto:user_interface:print1d

Megoldás 2. – Batch.exe külső eszköz

A Solid Edge Batch.exe-vel egy mappából könnyedén ki tudjuk nyomtatni az összes benne lévő rajzot.

Érdemes kimásolni egy könyvtárba a kinyomtatandó fájlokat. Futtassuk C:\Program Files\Solid Edge ST4\Custom\Batch\Bin\Batch.exe-t Tallózzuk ki a fenti könyvtárat. Jobb oldalt a process type mezőbe, kapcsoljuk be a print draft documents gombot, a Documents to process mezőben pedig az all files directory-t.

Solid Edge tömeges nyomtatás

Process gomb megnyomásával indul a nyomtatás, evvel egy időben létrehoz a fenti könyvtárban egy .log fájlt is amiben lehet látni a nyomtatás idejét, kinyomtatott fájlokat, elérési útvonalait.
Ha egy rajz fájlban több rajzlap fül van, azok is nyomtatásba kerülnek.

Batch fordító

Hasonlóan működik, mint a nyomtatás csak ki kell választanunk miből-mibe szeretnénk fordítani (megvásárolt licence függő).

A használatáról készült videót itt megtekinthető:

!!!